Meniul de parastas ce mancaruri se impart?

Meniul de parastas ce mancaruri se impar comanda si te ajutam cu pregatirile

Meniul de parastas ce mancaruri se impart?

Meniul de parastas ce mancaruri se impart: Parastasul este o slujba de pomenire a celor trecuti in nefiinta, insotita de o masa ritualica. Mancarurile servite au o semnificatie aparte, fiind bazate pe traditii crestine ortodoxe.

In traditia ortodoxa romana, la parastas se obisnuieste sa se imparta obiecte de pomenire in numar impar, de obicei 3, 6 sau 9 vase, simbolizand Sfanta Treime si rugaciunea pentru sufletul celui adormit. Aceste vase contin mancare gatita, coliva, fructe sau dulciuri si sunt oferite impreuna cu o lumanare aprinsa, semnificand lumina vesnica. In unele regiuni, se mai adauga farfurii, cani sau linguri, toate fiind date de pomana celor prezenti sau persoanelor nevoiase.

Iata ce cuprinde Meniul de parastas ce mancaruri se impart:

1. Coliva – simbol al vietii vesnice

Coliva este preparatul central al oricarui parastas si este realizata din grau fiert, miere sau zahar, nuca macinata, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Graul simbolizeaza invierea si viata vesnica, iar indulcirea acestuia semnifica speranta mantuirii. Coliva este sfintita de preot si impartita celor prezenti, fiind adesea decorata cu zahar pudra si o cruce din cacao.

2. Paine si vin – elemente esentiale

Painea, oferita sub forma de colaci sau prescuri, este sfintita in timpul slujbei si impartita alaturi de coliva. Vinul rosu este folosit in timpul ritualului, cand preotul toarna peste coliva rostind rugaciuni. Simbolic, vinul reprezinta sangele lui Hristos si legatura spirituala dintre cei vii si cei trecuti in nefiinta.

3. Ciorba – pentru un inceput cald al mesei

Ciorba servita la parastas variaza in functie de traditiile regionale. Cele mai comune optiuni sunt ciorba de legume (in perioade de post), ciorba de pui sau ciorba de vita, gatite cu legume, bors sau zeama de varza pentru un gust acrisor. Aceasta deschide apetitul si este o mancare usor digerabila.

4. Sarmale – un preparat traditional nelipsit

Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite preparate romanesti si sunt nelipsite de la mesele de pomenire. Se prepara din carne tocata de porc, vita sau pui, amestecata cu orez si condimente, infasurata in foi de varza murata sau de vita. Se servesc cu mamaliga, smantana si ardei iute, oferind un gust bogat si satios.

5. Friptura sau peste – in functie de perioada

Daca parastasul nu cade in post, se serveste friptura de pui, porc sau curcan, insotita de garnituri precum cartofi piure, orez sau legume la cuptor. In zilele de post, carnea este inlocuita cu peste la gratar, peste pane sau plachie de peste, un preparat gustos si usor de digerat.

6. Garnituri si salate – echilibru in meniu

Garniturile cele mai frecvente sunt cartofii piure, orezul cu legume si legumele sote. Acestea completeaza mesele principale si ofera diversitate gustativa. Salatele includ varza alba sau rosie, castraveti murati, gogosari sau salata de sfecla cu hrean, care ajuta la digestie.

7. Deserturi si fructe – dulcele simbolic al vietii

La finalul mesei, se servesc deserturi precum cozonac, prajituri de casa, chec sau gogosi. Acestea simbolizeaza dulceata vietii si amintirea celor trecuti in nefiinta. In unele zone, se ofera fructe precum mere, pere sau struguri, ca simbol al belsugului si al sperantei in viata de apoi.

8. Cafeaua – un moment de comuniune

Dupa masa, este obiceiul ca participantii sa bea cafea, considerata un semn de ospitalitate. Cafeaua este servita simpla sau cu zahar, iar in unele regiuni este insotita de un pahar de apa. Este un moment in care cei prezenti mai schimba cateva vorbe, evocand amintiri despre cel pomenit.

Meniul de parastas este ales cu grija pentru a respecta traditia si a oferi o masa decenta si plina de semnificatie celor care participa la comemorare.

Meniul de parastas nu este doar o masa obisnuita, ci un act de pomenire, incarcat de simbolism si traditie. Fiecare preparat servit are o semnificatie speciala, menita sa aduca alinare sufletului celui trecut in nefiinta si sa exprime recunostinta celor ramasi. Respectarea acestor obiceiuri nu doar ca pastreaza vie amintirea celor dragi, dar intareste si legatura dintre familie si comunitate, oferind un moment de reflectie si rugaciune pentru cei plecati dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *